HTML

Lovas Lajos írói blogja

Ezen a blogon szeretném bemutatni az írásaimat, regényeimet, azt, hogy éppen min dolgozom, és persze írkálni.

Friss topikok

Linkblog

Itt az eredeti Star Wars -3

2010.01.13. 20:25 Lovas Lajos

Hát ezt itt jó régen írtam, még a Star Wars második trilógiájának megjelenése előtt. Biztosan tudom, hogy Lucas eredetileg az itt ismertetett filmet akarta leforgatni, de félrevezették. Talán azért is most és ezt, mert múlt hét pénteken a Galaktika szerkesztőrségében koccintottunk egy jobb évre. Jó olvasást!

 

Lucas: Csillagok háborúja - Új sorozat 1.

 

Ma már aligha vitatható: George Lucas a Csillagok háborújával megteremtette a nyolcvanas évek egyik nagy legendáját. Most az egykori rajongók jó másfél évtized múltán ismét lázba jöhetnek, mert szeptembertől már a hazai mozikban is vetítik a trilógia szintén három részre tagozódó előzményét, azaz a mínusz harmadik részt, melyben az ismert történet főgonosza, Darth Vader még

szeplőtelen ifjúkorával ismerkedhetünk meg.

    Lucas, akárcsak nagybátyja J. R. R. Tolkien, a fantasy irodalom másik nagy legendateremtője,  már az első sorozat megírása előtt teljes mitológiát alkotott. Amit láthatunk a filmvásznon, vagy olvashatunk a Gyűrűk Ura lapjain, csupán a jéghegy csúcsa. Tolkien esetében a mitológiát egy külön kötetben, a Szilmarillokban találjuk, Lucas ellenben titkos, postaironnal írt naplójában rejtette el Vader nagyúr, azaz Anakin Skywalker legendáját a kíváncsi rajongók szeme elől.

    Egészen három héttel ezelőttig tehát az új sorozat cselekménye hétpecsétes titoknak számított. A már leforgatott első rész szereplői szerződésükben vállalták a hallgatást, ennek megszegése esetén pedig gázsijuk kétszeresének visszafizetését. A történet rezüméje azonban mégis megjelent a Miami Herald hétvégi mellékletében, mégpedig Lucas nemrégiben elbocsátott, kubai származású inasa jóvoltából. Ahogy Rodriguez Martino, az elbocsátott alkalmazott írja cikke bevezetőjében, a postaironos naplóra Lucas fehérneműi között bukkant, s mint szenvedélyes sci-fi rajongó minden nap, takarítás közben egy félórát olvasgatott a gardróbszobában. Így aztán fél évébe tellt, amíg az utolsó bekezdésig jutott, amikor is Lucas tiszta zokniért benyitott a gardróbba, s legféltettebb kincsét Martino mocskos mancsában látván, az inast azonnal elbocsátotta. Ezért aztán, szabadkozik Martinez, az új trilógia harmadik részének legvégéről nem tud beszámolni az olvasóknak, bár alig hiszi, hogy nagy meglepetéssel érne véget Anakin és Anakinné nászéjszakája, hiszen a már ismert folytatásban, a Csillagok háborújában Luke már kamaszgyerek.

    Mint olvasóink nyilván már kitalálták, ezúttal rendhagyó módon egy valóban lappangó, ám fél év múlva már a mozikban is látható remekmű tartalmi összefoglalóját adjuk közre, méghozzá Martinez beszámolója alapján.

 

Az eredet (első rész)

 

Anakin Skywalker (utóbb Vader nagyúr), Obi van Kenobi és Yoda, a lebernyegfülü űrlény a történet elején gimnáziumi osztálytársak, és épp az érettségire készülnek a Központi Bolygó egyik előkelő magángimnáziumában. A három jóbarát elhatározza, hogy minden nap másikuk kollégiumi szobájában készülnek, elsősorban a matematika maturára, mert az űrflottánál, ahova mindhárman jelentkeznének, az a legfontosabb felvételi tárgy. A tanulást azonban jelentősen akadályozza, hogy Obi van földműves szülei 84 gallon házipálinkát küldenek a sikeres érettségire, mert a téridő kontiuunum megszakadása miatt a csak később bekövetkező érettségi bankettről készült hologramfelvétel, az esemény megtörténténél hamarabb jut el a jószívű szülőkhöz. Az intelligens Anakin ebből pedig arra a következtetésre jut, hogy mindannyian leérettségiznek úgyis, tehát teljesen felesleges magolással fárasztani magukat, jobb lesz inkább gyorsan elfogyasztani a házipálinkát, nehogy a többiek megigyák előlük. Obi van ugyan ódzkodik ettől, mondván, hogy nem kéne előre inni a medve bőrére, de erre Yoda megkérdezi, hogy mi a fene az a medve, és a három jóbarát egymás nyakába borulva kacag - magunk között szólva nem tudjuk miért -, majd az elkövetkezendő időt meglehetős részegségben töltik.

    Talán ebből is keletkeznek az első igazi konfliktusok. Sőt nem is csak talán, de egészen biztosan. Az űrkocsmába betérő, már nem teljesen józan fiatalok egy alkalommal ugyanis összeszólalkoznak a császári család egy távoli rokonával, aki rasszista megjegyzést tesz Yodára. Obi van békítőleg próbál fellépni, mondván, hogy a nagyságos Gromula úr, nyilván nem úgy gondolta a dolgot, de amaz megerősíti, hogy Yoda igenis bűzös mocsári patkány. Anakin ekkor valamit Yoda

fülébe sziszeg, mire a lebernyegfülű bravo studente irdatlan hosszú nyelve kivágódik szájából, Gromula nagyúr nyaka köré tekeredik, s kiszorítja belőle a szuszt mind.

    Az ítélet tömör és velős. A fiatalokat kicsapják a nappali tagozatról, s csak levelezőn érettségizhetnek évismétléssel. Az elkeseredett három jóbarát így idénymunkát kénytelen vállalni, és egy időre elszakadnak egymástól. Yoda cipőpucolóként keresi az albérletre valót, ami viszonylag könnyű kenyér, mert egyetlen nyalással végez egy pár cipővel. Obi van házitanítónak szegődik, Anakin pedig mosogatófiú lesz egy spanyol étteremben, ahol a film utolsó jelenetében meglát egy gyönyörű, ezüstbőrű android lányt, amint a gázrezsót drótkefézi.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: humor szenzáció lovas lajos új star wars sorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaslajos.blog.hu/api/trackback/id/tr321670347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása