HTML

Lovas Lajos írói blogja

Ezen a blogon szeretném bemutatni az írásaimat, regényeimet, azt, hogy éppen min dolgozom, és persze írkálni.

Friss topikok

Linkblog

Dippold Pál: Schwarzenegger a téeszirodán

2010.03.16. 22:18 Lovas Lajos


Dippold Pál, akit a kritikusok csak a „zsámbéki remete” néven emlegetnek, korántsem ismeretlen szereplője irodalmi közéletünknek. Az Élet és Irodalom egykori főszerkesztő-helyettese, a régi Hitel szerkesztője, a Lyukasóra főszerkesztője, a három- (illetve, mint írásunkból kiderül, valójában négy-) kötetes író rendhagyó kapcsolatot ápol a világsztárral, s ezt az irodalom eszközeivel a Schwarzenegger el volt utazva, illetve a feledésbe merült Schwarzenegger a téeszirodán című regényeiben meg is örökítette az utókor számára.

Ellentmondó hírek keringenek kettejük kapcsolatáról. Dippold egy évtizede megjelent kötete, A falu, ahol élek című könyv hátlapján az őt bemutató Sinkovics Ferenc szerint Dippold levelet írt a sztárnak, s azonos magasságukra hivatkozva engedélyt kért a Schwarzenegger név írói álnévként való használatához. Kutatásaink szerint azonban a valóság ennél összetettebb. Dippold, aki a hetvenes évek második felében még maga is amatőr testépítő, egy vonyarcvashegyi budibildinges táborban találkozott a később világhírnévre szert tett fiatal és vézna osztrák testnevelő tanárral. Szerzőnk ekkor még az egri Ho Shi Minh Tanárképző Főiskola padjait koptatta, s éppen a testnevelés szak felvételét fontolgatta. Könnyen megtalálta a közös hangot a két hasonló érdeklődésű fiatalember, s az edzések szünetében a tábor büféjében fröccsözve cseréltek eszmét a világ dolgairól.

Schwarzenegger részletesen elmesélte, hogy háztáji gazdaságában hogyan kívánja duplájára emelni a tejtermelést, mert mint mondta, a tej élet, erő, egészség, s minden testmozgásnál jobban erősíti az izmokat. Magyar kollégája (bocsánat a kifejezésért) ezen csak röhögött, újabb hosszúlépést rendelt, majd, miután az eszmecsere estbe hajlott, kihívta az osztrákot szkanderre, hogy így vegyen elégtételt a labancokon. Schwarzenegger a 27. fröccs után beismerte ugyan labanc voltát, és bocsánatot is kért, hogy ősei leverték a magyar szabadságharcot, ám Dippold ragaszkodott a szkanderhoz, s annak rendje és módja szerint le is nyomta Arnoldot, aki ennek hatására döntött utóbb mégis a tejfogyasztás helyett az izomerősítés alternatív módjai mellett (torna). Hogy miről esett még szó a két fiatalember között, arról a fáma nem szól, de mint köztudott, Schwarzenegger hamarosan a filmezés felé fordult, Dippold pedig megírta első méltatlanul visszhangtalan (a tanárképző főiskola által kiadott) művét, a

Schwarzenegger a téeszirodán

 

című posztrealista regényt. Sajátos térben és időben indul a regény, mert Schwarzenegger nevű hősünk, a meghatározatlan jövőbeni Magyar-Osztrák Államszövetség polgára munkára jelentkezik Kovács Béla vonyarcvashegyi téeszelnöknél. Homályban marad előttünk, hogy Arnold a téeszirodán töltött három óra alatt mit is mondott az elnöknek. Tény azonban, hogy onnan mint a golfpálya üzemág vezetője távozik. Schwarzenegger 24 fűnyíró segédmunkás és egy asztalos, Dekopír Géza (Dippold alteregója) főnöke lesz, s a következő harminc oldalon operatív tervet készít a golfpálya tereprendezéséhez (ezt hely hiányában, a terv bonyolultsága miatt, nem foglaljuk össze).

A munka közben Dekopír, aki a golfpálya építés közben semmilyen hasznos tevékenységet nem tud kifejteni, Schwarzenegger jobbkezévé és atyai barátjává válik, s gyakori sörözéseik közben fogan meg Arnold fejében a kérdés, hogy mennyit is fogyaszt egy fűnyíró 100 kilométeren. A két barát rájön, hogy ha a segédmunkások tempósan ügetve tolnák maguk előtt a fűnyírót, ahelyett hogy szánalmasan vánszorognak vele, az adott távolságra jutó benzinfogyasztás radikálisan csökkenne. Újítási tervüket Kovács Béla elnök (a literben kiszámított megtakarítás hatására) lelkesen támogatja, így megkezdődhet az edzésprogram. Ennek keretében a segédmunkások a Dekopír által fából készített álfűnyírókkal gyakorlatoznak (ezzel Schwarzenegger barátja fa iránti szenvedélyét igyekszik kielégíteni), százméteres fűnyírós síkfutásban majd négyszázméteres sprintekkel.

Az edzések azonban nem hoznak egyértelmű sikert, mert amellett, hogy Brinza Oszkár segédmunkást felveszik a BEAC csapatába sprinternek, a segédmunkások sztrájkba lépnek, és/vagy extra fejadagot követelnek a konyhán. Mivel azonban a konyhai raktárgazdálkodás ezt nem teszi lehetővé, blokád alá veszik a téeszirodát, ahová Schwarzeneggert behívatja az elnök, s három óra négyszemközti beszélgetés nyomán a golfpálya-melléküzemág legelőrészleggé alakul, Dekopír pedig az álfűnyírókat talicskává alakítja.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaslajos.blog.hu/api/trackback/id/tr911845652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wandakutya 2010.03.21. 23:55:01

Fogadjunk, hogy Schwarzi letagadná ifjúi éveinek ezt a kis közjátékát! :)))) Csak azt tudnám, mért... :)
süti beállítások módosítása