HTML

Lovas Lajos írói blogja

Ezen a blogon szeretném bemutatni az írásaimat, regényeimet, azt, hogy éppen min dolgozom, és persze írkálni.

Friss topikok

Linkblog

Alexander Dumas: A kazak három testőr

2009.12.03. 11:26 Lovas Lajos

 

Kalandos körülmények között készülnek manapság a közép-ázsiai közönségfilmek. A pénzhiány, a zord technikai feltételek mégsem gátolják meg a szakma legkiválóbbjait, hogy valódi remekműveket alkossanak. Aimarah Serih, a tavalyi cannes-i filmszemlén majdnem közönségdíjat nyert kazah rendező ezúttal Alexander Dumas A három testőrét adaptálta hazájának regényes környezetébe.Dumas amúgy is közel áll a kazah (az ország függetlenné válása óta helyesen kazak) közönség szívéhez, mert mint minden kazak gyerek tudja: Dumas édesapja Almatiból menekült el a kozákok elől. A XVIII. század derekán a kazak–kozák ellentét odáig fajult, hogy némely kozák atamánok kazak leányokat ragadtak magukkal lakodalmukról. Így esett meg, hogy Tlümetevle Dumadze (a legidősebb Dumas kazak neve) édeshúgát egy Artamanov nevű atamán elrabolta s asszonyává tette. Ezt a kazak hazafi Dumadze nem tűrhette, s másnap kileste a kozákot, amint dolgát végezni indult a tajgára, elébe állt, s egyetlen rántással letépte hetyke bajuszának teljes jobb oldalát. Mint köztudott, a közép-ázsiai népeknél a bajusztól való megfosztatás a legszörnyűbb, ami férfiemberrel történhet, olyasmi, mint az indiánoknál a skalp elvesztése, csak az áldozat általában túléli az aktust. (Feltehetően ezért váltak a kazakok az álbajuszkészítés mestereivé, olyannyira, hogy például a k. u. k. titkosszolgálata is kazak álbajszokat használt titkos akciói során. Mindenesetre ha Kazakisztánban járunk, sose próbáljunk vendéglátónk bajuszának valódiságáról meggyőződni, mert az halálos sértésnek számít.) Nem csoda tehát, hogy Dumadze egészen Párizsig menekült az Artamanovok elől.Rugalmasan elszakadva Dumas kazak legendáriumától, vessünk egy pillantást

A kazah három testőr

Almatiban szenzációként fogadott feldolgozására. Aimarah Serih rendező és forgatókönyvíró hazája hagyományaihoz, illetve a rendelkezésére álló eszköztárhoz igazította Dumas remekművét. Athos, Porthos és Aramis (akiket takarékossági okok miatt egyetlen színész alakít) látszólag vidám kecskepásztorként tengetik mindennapjaikat, éjszaka azonban a kazak felkelők parancsnokának, a harcsabajszú Setenetternek személyi testőrei. A korábban már említett kozákokkal küzdő kazak felkelők éjszakánként számos bajszot szereznek, s különösen jeleskedik e téren a három testőr, akik esti szórakozásnak álcázott akcióik során úgy vágják a kozákok bajszait, mint a szorgos vágó Aimarah filmjét, aki egyébként kiválóan alakítja D’Artagnant.D’Artagnan kecskepásztorként érkezik Almatiba, és éppen akció közben találkozik a három testőrrel, akik sajnálatos módon a sötétben kozáknak nézik, s negyedórás kardpárbaj keretében igyekeznek megfosztani harminccentis ékességétől, de az ifjú ellenáll, s a felkelő hold fényében a félreértésre is fény derül, Athos pedig a virtuózban távoli unokaöccsére ismer. D’Artagnan így másnap eladja a kecskesajtot, maga is testőrnek áll, s immár együtt indulnak harcba a kozák áfium ellen. Merthogy a bajszuk hiánya miatt feldühödött kozákok cselhez folyamodnak, s oly látszatot keltenek, miszerint Setenetter felesége jegyajándékba kapott csikóbőr kulacsát egy kozák dzsidásnak adta volna, szerelmi zálogul. A dzsidás pedig nem átall fényes nappal, demonstratíve kumiszt inni lopott kulacsából Setenetter jurtája közelében. Ispopkerek, a nej ezen igen elszomorodik, s unokabátyját, Porthost hívja segítségül, aki meg is ígéri, hogy Setenetter tudta nélkül miszlikbe aprítja a gaz kozákot, s barátai segítségével visszaszerzi a kulacsot. Amikor azonban a történet ehhez az érdekfeszítő jelenethez ért, sajnálatos módon elfogyott a film, így az utolsó jelenetben csak Ispopkerekkel találkozhatunk, amint hálás szemmel tekint a három testőrre és D’Artagnanra, miközben csikóbőr kulacsából kumiszt iszik, mely szája két szélén lecsurran.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaslajos.blog.hu/api/trackback/id/tr911570817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása