HTML

Lovas Lajos írói blogja

Ezen a blogon szeretném bemutatni az írásaimat, regényeimet, azt, hogy éppen min dolgozom, és persze írkálni.

Friss topikok

Linkblog

Stirlic alakját Céline Dijon édesapjától nyúlták le?!?!?!

2010.02.26. 22:01 Lovas Lajos

Stiglic, a pesti sólyom

Demizson Ferenc nevével valószínűleg sosem találkozik a magyar közönség, ha nem lép közbe a véletlen. Pontosabban két véletlen. Szerzőnk ugyanis nem más, mint a világ egyik legnagyobb filmbevételét produkáló Titanic úgyszintén világhíressé vált betétdalát éneklő Céline Dijon édesapja. A hugenotta Démijon család még a XVII. században menekült Szabolcs vármegyébe, s ott magyarított Demizsonra, mert a szomszédok a családi legenda szerint következetesen fonetikusan ejtették a büszke ősök nevét. A legendárium voltaképpen csak 1964-ben folytatódott, amikor az egykötetes ifjú író, Ferenc úgy döntött, hogy Québecben, francia Kanadában alapít családot. Első lánya, Céline 1967-ben látta meg a napvilágot, s édesanyja nyomatékos kérésére már a franciául jobb csengésű Dijon vezetéknevet kapta, mert a Demizson (kiejtve) a gallok nyelvén is hordozható borosflaskát jelent, s egy jó családban nevelkedő gyermek – így az édesanyja – sorsát és esetleg művészi pályáját is akadályozhatja. Merthogy Célin (Demizson) Dijon édesanyja nem más, mint a Montreali Operaház egykori művésze: Célin Recqamié.

            A kis kitérő után szólnunk kell a másik véletlenről is, mely jelentőssé teszi számunkra Demizson munkásságát. Az ország nagyobbik fele nyilván emlékszik még a Szemjonov regényből készült Stirlitz-filmre, melyben a szovjet szuperkém kalandjai nyűgözték le az egykori szocialista tábor televíziónézőit. Nos, a jelek szerint a Budapestre látogató Szemjonov Stirlitz figuráját Demizson Stiglinc kapitányáról mintázta, s ha minden igaz megakadályozta a

 

Stiglinc, a pesti sólyom

 

            megfilmesítését is. A Demizson-regény vonalát azonban nem pontosan követte, ezért mindenképpen érdemes rövid ismertetőt adnunk az izgalmas, s egyben utolsó írói próbálkozásnak bizonyuló krimiről.

Stiglinc kapitány 1942-ben, kihasználva német csengésű nevét, beépül a Gestapóba, s halált megvető bátorsággal végzi kettős ügynöki munkáját. Lebuktat több, Moszkvában már korábban elhajlónak minősített illegális kommunistát, ugyanakkor az NKVD pesti ügynökeit is rendszeresen informálja a készülő német akciókról.

A szovjet kémszervezetben őrnagyi rangra emelkedik munkája elismeréseként, s egy szatyor kitüntetést is kap Dob utcai lakására. Ebből utóbb több bonyodalom is származik, mert egy titkos fogadáson, melyet Weesenmayer lakásán tartanak, véletlenül a Vörös Hadsereg egyik érdemrendjét tűzi a vaskereszt mellé, s csak nagy nehezen tudja kimagyarázni magát, mondván, hogy csupán viccnek szánta a dolgot. Végül Skorzeny őrnyagy (a Duce kiszabadítója) menti meg a helyzetet, aki a dermedt csendben harsány kacajra fakad, s még a térdét is csapkodja.

Így aztán újabb Törleyt bontanak, s részletesen megbeszélik Magyarország megszállásának tervét.

            Stiglinc a találkozó után – igaz kicsit szédelegve az átélt izgalmaktól – Krivcsenkó kapitánnyal találkozik az Almásy téren, hogy átadja neki a fontos információt. A találkozó azonban meghiúsul, mert Krivcsenkó tót kofaasszonynak álcázza magát, Stiglinc azonban elfelejt átöltözni, így a bizalmatlan orosz eladja az összes hagymát és a B pontra távozik. A szerencsétlen véletlen folytán a németek másnap akadálytalanul megszállják az országot.

 

Stiglinc, a pesti sólyom, Katamarán Lapkiadó, Budapest. 1964.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaslajos.blog.hu/api/trackback/id/tr611793492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwery néni 2010.02.26. 23:00:27

Nem világos nekem: a Köztársasági Elnök Úr akkor Wehrmacht ügynök volt, vagy a KGB-nek dolgozott, mielőtt nevet véltoztatott Vona?

Szeretném, ha lenne folytatása. Azt is beszélték, hogy ez az egész csak kitalálás. NAgyon izgulok!

Q
süti beállítások módosítása